Παρασκευή 1 Ιουνίου 2018

5 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΔΟΕΑΠ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ



Αρκετοί συνάδελφοι έθεσαν ερωτήσεις για την ένταξη του ΕΔΟΕΑΠ στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Ακολουθούν οι συχνότερες με τις απαντήσεις

1. Πως και που συνταγογραφώ; Από πού μπορώ να πάρω τα φάρμακα;

Η συνταγογράφηση φαρμάκων γίνεται σε όλους τους γιατρούς της χώρας που έχουν πιστοποιηθεί στην ΗΔΙΚΑ. Και οι γιατροί του ΕΔΟΕΑΠ θα συνταγογραφούν στο πρόγραμμα της ΗΔΙΚΑ. Τα φάρμακα οι ασφαλισμένοι μπορούν να τα προμηθευτούν από όλα τα φαρμακεία της χώρας.

2. Συνταγογραφούνται και παρακλινικές εξετάσεις;

Προς το παρόν όχι καθώς η ΗΔΙΚΑ θα πρέπει να προβεί σε τροποποιήσεις στο πρόγραμμά της ώστε να συμπεριλάβει τις ιδιαιτερότητες του ΕΔΟΕΑΠ όπως πχ η συμμετοχή συνταξιούχων με ποσοστό 5%. Οι τροποποιήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν τις επόμενες ημέρες και θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση.

3. Υπάρχουν αλλαγές στη συμμετοχή στις παρακλινικές εξετάσεις;

Σε ότι αφορά στους συνταξιούχους η συμμετοχή παραμένει 5% ενώ στους εν ενεργεία με την έναρξη της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης παρακλινικών η συμμετοχή μειώνεται από 20% σε 15%.

4. Πως αμείβονται οι γιατροί για επίσκεψη και συνταγογράφηση;


Στους συμβεβλημένους γιατρούς οι ασφαλισμένοι δεν θα καταβάλλουν επίσκεψη. Στους μη συμβεβλημένους θα καταβάλλουν επίσκεψη και θα αποζημιώνονται με την προσκόμιση των αποδείξεων από τον ΕΔΟΕΑΠ με ποσό 20 ευρώ και 50 Ευρώ αν η επίσκεψη γίνεται σε ιατρό Καθηγητή Πανεπιστημίου με τους περιορισμούς στον αριθμό επισκέψεων που προβλέπονται από τον Κανονισμό Υγείας.

5. Θα αλλάξει κάτι στους κανόνες συνταγογράφησης φαρμάκων;

Όχι. Η συνταγογράφηση θα γίνεται με τους κανόνες του ΕΔΟΕΑΠ και όχι τους περιορισμούς του ΕΟΠΥΥ. Η συνταγογράφηση στον ΕΔΟΕΑΠ θα συνεχίσει να γίνεται με σκεύασμα (δηλαδή ονομασία φαρμάκου) και όχι δραστική ουσία. Δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις στη συμμετοχή μεταξύ γεννόσημων και πρωτοτύπων. Όποιο φάρμακο και αν παίρνει ο ασφαλισμένος η συμμετοχή είναι 25% και φυσικά 10% ή 0% για χρόνιες παθήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου