Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017

Στον ΕΔΟΕΑΠ μιλούν οι πράξεις μας


Συνάδελφοι,
Στις 28-30 Μαρτίου ψηφίζουμε για την ανάδειξη νέου ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ ενώ την ίδια στιγμή το μέλλον του Οργανισμού παραμένει αβέβαιο. Κάτω από αντίξοες συνθήκες προσπαθήσαμε κατά την προηγούμενη διετία να κρατήσουμε ανοικτό τον Οργανισμό και τα καταφέραμε. Επειδή όμως δεν μας αρέσουν οι θεωρίες και τα κούφια λόγια, σας παραθέτουμε εν συντομία τα αποτελέσματα της θητείας μας και τα όσα πράξαμε παρά τον αδυσώπητο πόλεμο που δεχόμασταν από δήθεν αγωνιστές και θιασώτες της αερολογίας, της συστηματικής υπονόμευσης και της απραξίας.

Υπό καθεστώς υπονόμευσης και αερολογίας


Για να έχετε την εικόνα για το τι συμβαίνει στο Ταμείο μας, αρκεί να σας αναφέρουμε πως ακόμα και για την περίπτωση στελέχους που προτείναμε την απομάκρυνσή του από τον Οργανισμό -καθώς διαπιστώθηκαν πράξεις του έβλαψαν οικονομικά τον ΕΔΟΕΑΠ - οι «αγωνιστές» συνάδελφοι –μέλη του ΔΣ ενώ συμφώνησαν ότι η παρουσία του συγκεκριμένου στελέχους δεν βοηθά τον Οργανισμό, καταψήφισαν την πρόταση επειδή την «έφεραν ο Καρούτζος και η Σταθάτου» (υπάρχει καταγεγραμμένο στα πρακτικά).
Το ίδιο ακριβώς συνέβη όταν παρουσιάσαμε ατράνταχτα στοιχεία για δημιουργία πλαστών μητρώων από προηγούμενες Διοικήσεις, σε πρόσωπα που δεν δικαιούνταν ασφάλισης, παροχή υπέρογκων και μην νόμιμων αποζημιώσεων σε εικονικά απολυμένους που απολύθηκαν τη μια ημέρα και προσελήφθηκαν την άλλη καθώς και πρόληψη ατόμου με πλαστά στοιχεία. Επειδή εμείς φέραμε το θέμα στο ΔΣ πάλι δεν ψήφισαν την παραπομπή του στη δικαιοσύνη. Έτσι προχωρήσαμε μόνοι μας σε αναφορά προς τις δικαστικές αρχές οι οποίες αφού εξέτασαν τα στοιχεία που προσκομίσαμε άσκησαν διώξεις και παρέπεμψαν τα ζητήματα σε τακτική δικάσιμο.

Με όρους οικονομικούς
Κάτω από αυτές τις συνθήκες προσπαθούσαμε ταυτόχρονα να εργαστούμε σκληρά για την διάσωση του Οργανισμού και να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του. Ήδη έχουν γίνει ρυθμίσεις παλαιότερων οφειλών προς τον ΕΔΟΕΑΠ που έρχονται ακόμη κι από 1996. Με αυτή την πρακτική απαίτησης παλαιότερων οφειλών, αυξήθηκαν τα έσοδα κατά 31%, ενώ το έλλειμμα διαμορφώνεται στα 4,6 εκατομμύρια για το 2017 από 18,7 εκατομμύρια το 2015.
Χωρίς το «νοικοκύρεμα» που πετύχαμε στον ΕΔΟΕΑΠ , αυτή τη στιγμή ο Οργανισμός θα είχε ήδη κλείσει.

Παρεχόμενες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες

Ταυτόχρονα, το χρονικό διάστημα που έχουμε την ευθύνη ως Δ.Σ., καταβάλλαμε κάθε προσπάθεια να μειώσουμε τις δαπάνες λειτουργίας του Οργανισμού χωρίς να μειωθεί το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών. Ενδεικτικά:
Υπογράψαμε σύμβαση με το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο με ταυτόχρονο διακανονισμό των οφειλών και «κούρεμα» 40% με συμφωνία.
Υπογράφηκαν συμφωνίες με διαγνωστικά κέντρα με προνομιακές τιμές (Ευρωϊατρική, Ιατρόκοσμος, Ιατρόπολις κ.λπ.) και διαπραγματευτήκαμε τόσο την βελτίωση των όρων για υπάρχουσες συμβάσεις όσο και την αποπληρωμή οφειλών με σημαντική, επιπλέον των περικοπών που έχουν γίνει, έκπτωση.
Κάναμε έλεγχο σε βάθος πενταετίας στα παραστατικά νοσηλειών και διαπιστώθηκαν υπερβάλλουσες χρεώσεις αμοιβών ιατρών σε ασφαλισμένους. Κατόπιν σχετικών ενεργειών μας, επεστράφησαν από τα νοσηλευτήρια τα σχετικά ποσά, τα οποία για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού αποδόθηκαν στους ασφαλισμένους μας. Προς ενημέρωσή σας, υπάρχει ασφαλισμένος στον οποίο επεστράφησαν 4.500 ευρώ από υπερχρεώσεις.
Διαπραγματευτήκαμε παλιές οφειλές του Οργανισμού με Νοσηλευτήρια και Διαγνωστικά Κέντρα πετυχαίνοντας περικοπές 373.000,00 € ενώ έχουμε συμφωνήσει περικοπή της τάξεως των 100.000 € με τον Όμιλο του Ιατρικού Αθηνών την οποία δεν ενέκρινε το Δ.Σ. ενώ έχει συμφωνηθεί περικοπή 140.000,00 € με το Νοσηλευτήριο Υγεία η οποία θα ενεργοποιηθεί με την λογιστική τακτοποίηση εκκρεμοτήτων του παρελθόντος.

Διαφάνεια στις αποζημιώσεις για εξετάσεις

Κοστολογήσαμε ακοστολόγητες εξετάσεις, ώστε η αποζημίωση να καταβάλλεται με όρους διαφάνειας και ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων μας.
Ταυτόχρονα, εγκαταστήσαμε νέο σύστημα Ψηφιοποιημένης Υπολογιστικής Ακτινογραφίας στο Ακτινολογικό Εργαστήριο του ΕΔΟΕΑΠ, δημιουργήθηκε εφαρμογή στην ιστοσελίδα του ΕΔΟΕΑΠ με την οποία δίνεται δυνατότητα στους ασφαλισμένους μας να ενημερώνονται άμεσα που μπορούν να πραγματοποιούν τις πιο οικονομικές εξετάσεις.
Επιπλέον ολοκληρώνεται ο διαγωνισμός για την προμήθεια Μηχανήματος Μέτρησης Οστικής Πυκνότητας και Μηχανήματος Υπερήχων για την περαιτέρω αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στους ασφαλισμένους του Οργανισμού μας.
Στο διάστημα της θητείας μας εκδόθηκε η πρωτόδικη απόφαση επί της αγωγής του Οργανισμού κατά του ΟΠΑΠ. Ήδη εισπράχθηκε το ποσό των 900.000€ και έπονται και τα υπόλοιπα.

Πληρώναμε ΕΝΦΙΑ ενώ εξαιρούμασταν


Καταφέραμε να απαλλαγεί ο ΕΔΟΕΑΠ από τον ΕΝΦΙΑ και μάλιστα αναδρομικά με αποτέλεσμα να μας επιστραφούν 200.800,62€.
Επιτέλους και με καθυστέρηση πενταετίας, έχουμε ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης ασφαλιστικής ικανότητας ΑΤΛΑΣ. Η επιμονή ορισμένων μελών του ΔΣ να μην ενταχθούμε είχε ως αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ να εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Κανείς δεν ήξερε τι μπαίνει και τι βγαίνει
Τέλος, για πρώτη φορά στην ιστορία του Οργανισμού δημιουργήθηκε και λειτουργεί λογιστική αποθήκη ώστε να υπάρχει παρακολούθηση των αναλωσίμων του Οργανισμού. Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, ενώ και το τελευταίο περίπτερο στην πιο απομακρυσμένη περιοχή έχει αποθήκη αναλωσίμων, ο ΕΔΟΕΑΠ μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν είχε γιατί προφανώς κάποιους βόλευε να μην γνωρίζει κανείς πόσα αναλώσιμα αγοράζονται και ποιος τα χρεώνεται και πού χρησιμοποιούνται.
Μέσω του e- banking της ΕΤΕ, μπορούν πλέον οι ασφαλισμένοι μας και οι υπόλοιποι συναλλασσόμενοι, να διεκπεραιώνουν ηλεκτρονικά τις οικονομικές συναλλαγές τους.

Νίκος Καρούτζος
ΓΓ ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ
Υποψήφιος για το ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ

Άντζυ Σταθάτου
Πρόεδρος ΤΥΠ
Υποψήφια για το ΔΣ ΕΔΟΕΑΠΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου