Σάββατο, 9 Ιανουαρίου 2016

Ανίδεο το Υπουργείο Εργασίας για το ασφαλιστικό των δημοσιογράφων


Με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι το Υπουργείο Εργασίας προχώρησε στη σύνταξη απάντησης προς τον συντάκτη (!!!) της ανακοίνωσης που εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ. Στη μακροσκελή ανακοίνωση γίνεται προσπάθεια να εξηγηθούν τα όσα επιχειρούνται στο πλαίσιο της υποτιθέμενης προσπάθειας για «ανάπτυξη της κοινωνικής ασφάλισης της χώρας με κανόνες κοινωνικής δικαιοσύνης». Φαίνεται όμως πως η επιχειρούμενη κοινωνική δικαιοσύνη αναμένεται να έρθει μετά την ισοπέδωση των πάντων και κυρίως μετά την δόλια ενθυλάκωση των όποιων αποθεματικών Ταμείων που δεν χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, όπως είναι και τα Ταμεία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις Τύπου.
Κατ’ αρχάς να διευκρινιστούν προς τον συντάκτη της ανακοίνωσης του Υπουργείου Εργασίας τα εξής:
1. Ο ΕΔΟΕΑΠ δεν δίνει επιδόματα ανεργίας, αλλά τα όποια επιδόματα δίδονται από τον κύριο Ασφαλιστικό φορέα, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Ο ΕΔΟΕΑΠ, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, καλύπτει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, το εφάπαξ και την επικουρική σύνταξη των ασφαλισμένων του χωρίς ούτε ένα ευρώ κρατικής επιχορήγησης.
2. Πράγματι, αναφορά στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ υπάρχει στο άρθρο 53 περί της έκδοσης υπουργικής απόφασης που θα ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες εισφορών και εν γένει ασφάλισης των υπαγόμενων στους τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ασφαλισμένους. Δηλαδή, ο Νόμος δε ρυθμίζει απολύτως τίποτα, είναι ασαφέστερος των χρησμών της Πυθίας και παραπέμπει σε υπουργική απόφαση η οποία θα δύναται να αλλάζει ανάλογα με τη βούληση του εκάστοτε Υπουργού, μετατρέποντας τους εργαζόμενους στον Τύπο σε ομήρους της κάθε κυβέρνησης.
3. Ο συντάκτης της επιστολής του Υπουργείου Εργασίας αναφέρεται στις συναντήσεις των μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με κυβερνητικούς παράγοντες και στις υποσχέσεις που δόθηκαν, ξεχνώντας όμως να επισημάνει πως οι υποσχέσεις που δίνονται αλλάζουν συνεχώς, με αποτέλεσμα να δημιουργείται εικόνα αφερεγγυότητας και κλίμα απόλυτης αβεβαιότητας για τις προθέσεις της κυβέρνησης. Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί και σε συναντήσεις που είχε με μέλη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, τη θέσπιση αγγελιοσήμου στο διαδίκτυο για την αποφυγή εισφοροκλοπής από επιτήδειους επιχειρηματίες. Όμως, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν υλοποίησε την υπόσχεσή της, αλλά αντ’ αυτού έδωσε προ ημερών μία ακόμη παράταση στη συνέχιση της αυθαιρεσίας, μεταθέτοντας χρονικά για ένα ακόμη εξάμηνο την εφαρμογή της διαδικασίας για την απευθείας τιμολόγηση των διαφημιζομένων από τα ΜΜΕ.
4. Σχετικά με το αγγελιόσημο το οποίο η κυβέρνηση θέλει να εισπράττεται από το Υπουργείο Οικονομικών μετατρέποντάς το σε κρατικό έσοδο, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πως αυτό αποτελεί οιονεί εργοδοτική εισφορά. Τώρα, με αυτόν τον πρόχειρο σχεδιασμό, η κυβέρνηση θα μετατρέψει σε φόρο υπέρ τρίτων έναν ιδιωτικό πόρο που αποτελεί μοναδικό έσοδο των ασφαλιστικών ταμεία των εργαζομένων στον Τύπο και χρηματοδοτεί την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επικούρηση 18.000 ασφαλισμένων.
5. Σχετικά με την αναφορά πως ο ΕΔΟΕΑΠ προχώρησε σε μείωση των επικουρικών συντάξεων, καλό θα ήταν το Υπουργείο Εργασίας να μην κάνει ότι δεν ξέρει πως τα έσοδα του Οργανισμού έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια με ευθύνη εκτός των άλλων και των κυβερνήσε ων που δεν έχουν επεκτείνει μέχρι σήμερα το αγγελιόσημο στο διαδίκτυο, ευνοώντας την εισφοροκλοπή μέσω εικονικών καταχωρήσεων σε εταιρίες διαδικτυακών ΜΜΕ, ενώ οι διαφημίσεις αυτές προβάλλονται σε Ραδιοτηλεοπτικά Μέσα ή δημοσιεύονται σε Εφημερίδες.

Τέλος, θα θέλαμε να επισημάνουμε πως στον αγώνα κατά της διάλυσης των Ασφαλιστικών μας Ταμείων δεν είμαστε μόνο εμείς ή ο συντάκτης της ανακοίνωσης της ΕΣΗΕΑ ή οποιοσδήποτε άλλος εργαζόμενος στον Τύπο ατομικά, αλλά όλοι μαζί. Φυσικά, στην οικογένειά μας ανήκουν και οι εκατοντάδες αδικημένοι συνάδελφοι- φαντάσματα, μέλη των Ενώσεών μας, που εργάζονται σε ΜΜΕ με δελτίο παροχής υπηρεσιών χωρίς να μπορούν να καταβάλλουν κρατήσεις και να ασφαλίζονται στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τον ΕΔΟΕΑΠ. Ο Υπουργός Εργασίας αντί να επιδίδεται σε κορώνες προς εντυπωσιασμό θα έπρεπε ήδη να είχε λύσει το πρόβλημα με τα μπλοκάκια και το διαδίκτυο. Επιπλέον καλόν θα είναι να αναρωτηθεί γιατί οργιάζει η μαύρη εργασία στα ΜΜΕ και ποιος άλλος έχει την ευθύνη πλην του Υπουργείου Εργασίας και της κυβέρνησης.

Δυστυχώς ο συντάκτης της ανακοίνωσης του κ. Κατρούγκαλου αποδεικνύει ότι δεν ξέρε ούτε καν την ασφαλιστική νομοθεσία που ισχύει για τα ΜΜΕ και προσπαθεί με κορώνες εντυπωσιασμού να στρέψει την κοινή γνώμη κατά των εργαζομένων του Τύπου που εργάζονται με μισθούς πείνας ή εργάζονται χωρίς να πληρώνονται και το Υπουργείο Εργασίας αβαντάρει σφυρίζοντας αδιάφορα την απλήρωτη εργασία.
Νίκος Καρούτζος ΓΓ ΔΣ ΕΔΟΕΑΠ
Άντζυ Σταθάτου Πρόεδρος ΤΥΠ ΕΔΟΕΑΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου