Θα ήμασταν ευτυχείς αν η ενασχόληση (ονομαστικά) με τη μετριότητά μας γινόταν σε κάποια άλλη χρονική συγκυρία και όχι τώρα που ο κλάδος κινδυνεύει να διαλυθεί και 18.000 ασφαλισμένοι του ΕΔΟΕΑΠ ζουν με τον εφιάλτη πως μπορεί να βρουν το Ταμείο μας κλειστό μετά την 1η Αυγούστου, μένοντας χωρίς φάρμακο, χωρίς νοσοκομεία, χωρίς επικουρική σύνταξη. Στην παρούσα όμως κατάσταση τέτοιου είδους ανακοινώσεις εγείρουν ερωτήματα για τη σκοπιμότητά τους και προκαλούν αμφιβολίες για το κατά πόσο οι εκλεκτοί συνάδελφοι του συνδικαλιστικού μας οργάνου ασχολούνται σοβαρά με τη διάσωσή μας.
Ερχόμενοι στην ουσία των «καταγγελιών» του εντιμότατου ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, οφείλουμε να διευκρινίσουμε τα ακόλουθα:
1. Πράγματι το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ έχει αποφασίσει την ρευστοποίηση ομολόγων με σκοπό την καταβολή των συντάξεων, την πληρωμή των δαπανών υγείας και την καταβολή της μισθοδοσίας. Δεν θέλουμε να πιστέψουμε πως υπάρχουν μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που είναι υποστηρικτές της Βαρουφάκειας λογικής και τάσσονται υπέρ της πληρωμής των υποχρεώσεών μας με ious ή υποσχετικές.
2. Για τις όποιες απόψεις περί μετατροπής του ΕΔΟΕΑΠ σε επαγγελματικό Ταμείο έχουμε τοποθετηθεί στην από 10/5 ανακοίνωσή μας, όπου στηλιτεύαμε τα όσα είχε δηλώσει ο Υπουργός Εργασίας για «οιονεί επαγγελματικό ταμείο», λέγοντας αυτολεξεί πως «ο κ Κατρούγκαλος γνωρίζει πολύ καλά ότι ο ΕΔΟΕΑΠ είναι φορέας υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης και δεν έχει καμία σχέση με επαγγελματικό ταμείο ή «οιονεί επαγγελματικό ταμείο» , ένας όρος που υπάρχει μόνο στο μυαλό του κ. Υπουργού».
3. Προφανώς και δεν ταυτιζόμαστε με εργοδοτικές επιδιώξεις, αλλά θεωρούμε πως πρέπει να εκμεταλλευτούμε το γεγονός πως η κατάργηση του Αγγελιοσήμου δεν πλήττει μόνο τους εργαζόμενους στον Τύπο, αλλά και τους ίδιους τους εργοδότες που θα δουν την δαπάνη τους να αυξάνεται έως και 30%, οδηγώντας τις μικρότερες επιχειρήσεις Τύπου σε λουκέτα και εκτοξεύοντας έτι περεταίρω την ανεργία στον πολυβασανισμένο κλάδο μας. Το κοινό συμφέρον μπορεί να αποτελέσει βάση για εξεύρεση λύσης. Αντιθέτως, η εμμονική άρνηση για διάλογο θα έχει ως μόνο αποτέλεσμα την απουσία του κλάδου από την όποια λύση και θα δώσει στην κυβέρνηση άλλοθι και δυνατότητα να νομοθετήσει ερήμην μας.
4. Για τα περί «ιδιωτικότητας» του Αγγελιοσήμου συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε πως ο κοινωνικός πόρος αυτός είναι και ιδιωτικός και ως ιδιωτική περιουσία θα πρέπει να προστατεύεται όπως ορίζει το Σύνταγμα και οι Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Η απαλλοτρίωση ιδιωτικής περιουσίας αποζημιώνεται και δεν κλέβεται σε καμία ευνομούμενη Πολιτεία, δεν τόλμησε δε να το κάνει αυτό ούτε η χούντα των συνταγματαρχών που απαλλοτριώνοντας το λαχείο συντακτών έδωσε ως αντάλλαγμα το Αγγελιόσημο. Έχετε δηλαδή την άποψη πως το Αγγελιόσημο είναι δημόσιος πόρος;;;
5. Φυσικά και δεν μπορούν οι εργοδότες να πάρουν πίσω το Αγγελιόσημο αφού υπάρχει (και για λίγες ημέρες ακόμη) Νόμος που το κατοχυρώνει. Το πήρε πίσω η κυβέρνηση και τώρα καλούμαστε να βρούμε λύση για την επαναφορά του, με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς κακοήθης και αδαής να μην μπορεί να το χαρακτηρίσει «φόρο υπέρ τρίτων», αφού άλλωστε δεν είναι.
Τέλος, θα θέλαμε να εκφράσουμε την απορία μας για την αταλάντευτη θέση της ΕΣΗΕΑ, όπως αυτή διατυπώνεται στην ανακοίνωση του ΔΣ: «Δεν προσυπογράφουμε την καταστροφή για να διαπραγματευτούμε μετά τα υλικά της κατεδάφισης. Οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο. Ούτε συμβιβασμός, ούτε συγκάλυψη». Δηλαδή;; Η ΕΣΗΕΑ θα περιμένει το τέλος του κλάδου μας καταγγέλλοντας και εκδίδοντας ανακοινώσεις χωρίς καμία προσπάθεια να βρεθεί λύση;
Αγαπητοί συνάδελφοι, βρισκόμαστε πλέον στο και πέντε και ο χρόνος των λόγων στέρεψε. Υπάρχει πια χώρος μόνο για σκέψεις, προτάσεις, πράξεις. Κι όπως έλεγε ο Πλούταρχος, τα χαλεπά ταις επιμελείαις αλίσκεται. Τα δύσκολα ξεπερνιούνται με επιμελή προσπάθεια. Και η επιμέλειά μας θα ήταν φρονιμότερο να μην εξαντλείται στην έκδοση ανούσιων ανακοινώσεων, ούτε σε εσωτερικές διαμάχες. Ο εχθρός δεν βρίσκεται ανάμεσά μας. Αλλού στρέψτε το βλέμμα σας.
Νίκος Καρούτζος
ΓΓ ΕΔΟΕΑΠ
Άντζυ Σταθάτου
Πρόεδρος ΤΥΠ ΕΔΟΕΑΠ